Η Javascript πρέπει να είναι ενεργοποιημένη για να συνεχίσετε!
25-06-2024 17:15
SUMMER CLASSICS PRESENTS…

Με αφορμή την επέτειο 70 χρόνων από τη συνεργασία του Άλφρεντ Χίτσκοκ και του Τζέιμς Στιούαρτ στο καθηλωτικό Σιωπηλός Μάρτυς (Rear Window, 1954) συνεχίζουμε και φέτος το αφιέρωμα στον Μετρ Άλφρεντ Χίτσκοκ αλλά και στον χαρισματικό πρωταγωνιστή του, Τζέιμς Στιούαρτ, λανσάροντας σε ψηφιακά αποκατεστημένες κόπιες 4Κ τρεις ακόμα κλασικές ταινίες του εμβληματικού σκηνοθέτη και άλλη μία -έκπληξη- στα Θερινά Σινεμά! Η απόλυτη ευκαιρία για κινηματογραφική απόλαυση τις βραδιές του καλοκαιριού, με ταινίες που έχουν κατακτήσει ιδιαίτερη θέση στην ιστορία του κινηματογράφου και στις καρδιές των θεατών.

Ο "Μετρ του Σασπένς" Άλφρεντ Χίτσκοκ (1899-1980) υπήρξε ένας από τους επιδραστικότερους σκηνοθέτες στην ιστορία του σινεμά. Σε μια καριέρα που διήρκεσε έξι δεκαετίες, σκηνοθέτησε πάνω από 50 ταινίες με μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Κάρι Γκραντ, η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, ο Τζέιμς Στιούαρτ, η Γκρέις Κέλι κ.α. ενώ οι ταινίες του συγκέντρωσαν συνολικά 46 υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ο Τζέιμς Στιούαρτ, με περισσότερες από 80 ταινίες στο ενεργητικό του, υπήρξε ο ηθοποιός που ενσάρκωσε το "αμερικανικό ιδεώδες" στα μέσα του εικοστού αιώνα, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) τον κατέταξε τρίτο στη λίστα με τους καλύτερους Αμερικανούς ηθοποιούς.

Μετά τις 13 Ιουνίου και το ανατριχιαστικό Η Θηλιά (Rope, 1948) όπου και συνεργάστηκαν ο Χίτσκοκ και ο Στιούαρτ -ένα cult ψυχολογικό θρίλερ κινηματογραφημένο με τέτοιο τρόπο ώστε ο θεατής να έχει την εντύπωση πως παρακολουθεί ένα συνεχές πλάνο σε πραγματικό χρόνο, συνεχίζουμε στις 04 Ιουλίου με το επετειακό Σιωπηλός Μάρτυς (Rear Window, 1954), τιμώντας τα εβδομήντα χρόνια από τη δημιουργία του. Με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Γκρέις Κέλι σε ρεσιτάλ ερμηνείας και υποψήφια για τέσσερα βραβεία Όσκαρ, η ταινία εξερευνά τα όρια της περιέργειας, της ιδιωτικής ζωής και των ηθικών φραγμών, με αποκορύφωμα ένα συναρπαστικό και αγωνιώδες φινάλε! Το θρυλικό πλέον Σιωπηλός Μάρτυς (Rear Window, 1954) έχει εδραιώσει τη θέση του στην κινηματογραφική ιστορία ως ένα αγαπημένο κλασικό έργο.  

Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου έρχεται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα του Χίτσκοκ, αν όχι το σημαντικότερο: Το απόλυτο Χιτσκοκικό θρίλερ μυστηρίου, το διαχρονικό αριστούργημα Δεσμώτης του Ιλίγγου (Vertigo, 1958) που εκτόπισε τον Πολίτη Κέιν του Γουέλς ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών σε παγκόσμια δημοσκόπηση εκατοντάδων κριτικών το 2012 από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου! Η ταινία είναι φημισμένη για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά της, το πολύπλοκο σενάριό της καθώς και για τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τζέιμς Στιούαρτ και Κιμ Νόβακ. Με αποκορύφωμα μια συγκλονιστική ανατροπή που αμφισβητεί την ίδια την αντίληψη του θεατή για την πραγματικότητα, συνεχίζει να μαγνητίζει το κοινό περισσότερες από έξι δεκαετίες μετά την κυκλοφορία της.

Επιπλέον, μια ακόμα επετειακή ταινία-έκπληξη έρχεται στις 22 Αυγούστου, το κλασικό Ανατομία ενός Εγκλήματος (Anatomy of a Murder, 1959) του Ότο Πρέμινγκερ, όπου επίσης πρωταγωνιστεί ο Τζέιμς Στιούαρτ. Ταυτόχρονα ένα δικαστικό δράμα και μια ταινία μυστηρίου, η Ανατομία ενός Εγκλήματος επαινέθηκε ευρέως για την αφήγηση, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες της, συγκεντρώνοντας πολλαπλές υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και καλύτερης ταινίας, ηθοποιού, σεναρίου και κινηματογράφησης, ενώ αποτέλεσε επίσης ορόσημο στον κινηματογραφικό ρεαλισμό, προκαλώντας τη λογοκρισία με το ρητό περιεχόμενό της.

Η Summer Classics για μία ακόμα χρονιά σας προσκαλεί στα Θερινά Σινεμά για αξέχαστες κινηματογραφικές εμπειρίες!


Επιστροφή
Συνεργασίες:
collaborations