Λαγωνικό 24 Καρατίων

Κωμωδία

A Shot in the Dark

Summer Classics:

Επανέκδοση “Λαγωνικό 24 Καρατίων”

(A Shot in the Dark – 1964)

Προβολή από 23/7/21

  Το 1964, λίγους μόλις μήνες μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας Ο Ροζ Πάνθηρας όπου ο Πίτερ Σέλερς είχε κλέψει την παράσταση, ο Μπλέικ Έντουαρντς τον σκηνοθετεί ξανά, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους της ταινίας στην εμβληματική πλέον περσόνα του επιθεωρητή Κλουζό.  Το Λαγωνικό 24 Καρατίων (A shot in the dark) είναι η δεύτερη από τις έξι ταινίες της σειράς κωμωδιών Ο Ροζ Πάνθηρας, με τον Πίτερ Σέλερς να επαναλαμβάνει τον ρόλο του γκαφατζή (αλλά αποτελεσματικού) επιθεωρητή της γαλλικής αστυνομίας Ζακ Κλουζό, όπου εισάγονται για πρώτη φορά στοιχεία που «τελειοποιούν» κατά κάποιο τρόπο ένα από τα πιο επιτυχημένα κωμικά franchise όλων των εποχών: Στο Λαγωνικό 24 Καρατίων ο Σέλερς έδωσε στον Κλουζό την ιδιότυπη προφορά που έγινε σήμα κατατεθέν του αδέξιου χαρακτήρα, ενώ εμφανίζονται για πρώτη φορά ο νευρωτικός αρχιεπιθεωρητής Ντρέιφους και ο καρατέκα υπηρέτης του, ο απρόβλεπτος Κέιτο.

  Το σενάριο είναι βασισμένο στην αμερικάνικη προσαρμογή της γαλλικής φάρσας L’ Idiote, ενώ τελικά ο ίδιος ο Έντουαρντς με τη βοήθεια του Γ.Π. Μπλέιτι (του συγγραφέα του Τhe Exorcist) το επεξεργάστηκε έτσι ώστε να λειτουργήσει ως όχημα για τον Σέλερς και τον ανεκδιήγητο Κλουζό του. Το Λαγωνικό 24 Καρατίων θεωρείται ως η καλύτερη από τις ταινίες του Ροζ Πάνθηρα, με απίθανες σκηνές σαν αυτές με τους γυμνιστές και το μπιλιάρδο, με τις αστείες ατάκες να διαδέχονται η μία την άλλη (όπως και οι… φόνοι) και τον Πίτερ Σέλερς να μας χαρίζει μια ξεκαρδιστική σλάπστικ ερμηνεία.

    Το 2006, η ταινία ψηφίστηκε ως η 38η καλύτερη κωμική ταινία όλων των εποχών από το Channel 4. Η πρεμιέρα της ψηφιακά αποκατεστημένης επανέκδοσης θα γίνει στις 22/7 αποκλειστικά στον κινηματογράφο Ριβιέρα στις 9:00μμ στο πλαίσιο των προβολών Ξαφνικά Φέτος το Καλοκαίρι, ενώ από 23/07 η ταινία θα  προβάλλεται σε επιλεγμένα Θερινά Σινεμά της Αθήνας.

Σύνοψη:

  Ο επιθεωρητής Κλουζό  καλείται να ερευνήσει μια δολοφονία στην εξοχική κατοικία ενός εκατομμυριούχου. Εκεί, καθώς η μία δολοφονία διαδέχεται την άλλη, όλα τα στοιχεία δείχνουν ως ένοχη την όμορφη νεαρή υπηρέτρια, όμως ο Κλουζό είναι γοητευμένος από την παρουσία της και πεπεισμένος για την αθωότητά της! Η σιγουριά του είναι τέτοια που προσπερνά αδιάφορα κάθε στοιχείο που αποδεικνύει το αντίθετο, φέρνοντας τον προϊστάμενό του αρχιεπιθεωρητή Ντρέιφους στα όρια της τρέλας. Όμως τα προφανή αποδεικτικά στοιχεία δεν είναι τελικά αυτά που θα οδηγήσουν στον πραγματικό ένοχο.

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου εδώ: A Shot in the Dark
Έτος:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Γλώσσα:
Πρωταγωνιστούν:
Διανομή:
Προβολή:

Rotten Tomatoes